Happy St. Patrick’s Day!

irish_flag_happy_st_patricks_day_print

Astăzi, 17 martie, este Ziua Sfântului Patrick şi ziua naţională a Irlandei. Am ales să scriu despre asta deoarece Irlanda este ţara mea preferată şi visez să locuiesc acolo sau măcar să o vizitez cât de des se poate.

Sfântul Patrick este protectorul acestei ţări. Legenda spune că Patrick nu era, de fapt, irlandez, ci a fost răpit de piraţi şi vândut apoi ca sclav în Irlanda. Se presupune că cel care avea să devină Sfântul Patrick s-a născut în Britania, în sânul unei familii bogate, însă nu foarte religioase. Unele legende afirmă că, în adolescenţă, Patrick se autoproclama păgân sau ateu.

Însă, la vârsta de 16 ani, Patrick a fost răpit de piraţi şi apoi a fost vândut ca sclav în Irlanda, unde a muncit ca păstor. Legenda mai spune că Patrick avea vise ciudate, pe care el le-a interpretat ca fiind o chemare de la Dumnezeu pentru a-i converti pe locuitorii păgâni ai Irlandei la creştinism.

După 6 ani lungi de sclavie, a scăpat şi s-a refugiat pe coasta nordică a Galiei (Franţa de astăzi), unde şi-a început studiile pentru a deveni preot. Tot aici şi-a luat numele de Patrick (Patricus).

În jurul anului 432 d. Hr., Patrick a ajuns în Irlanda, unde a folosit trifoiul pentru a explica conceptul de Sfânta Treime (Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul şi Dumnezeu Duhul Sfânt).

Cu această ocazie, Patrick l-a sfidat pe regele Irlandei, aprinzând un foc pe vârful unui deal la Tara, vechea capitală a Irlandei, în faţa însuşi a regelui. Acest lucru a avut loc cu ocazia sărbătorii celtice Bealtaine, când tradiţia impunea ca Înaltul Rege să aprindă primul foc, de la care urmau să se aprindă toate celelalte focuri.

Focul aprins de Patrick părea că avea puteri magice şi i-a dovedit regelui că Dumnezeul lui Patrick era mai puternic decât Dumnezeul druizilor.

Patrick a călătorit în toată Irlanda, stabilind mănăstiri şi construind şcoli şi biserici pentru a ajuta la convertirea irlandezilor la creştinism.

Legenda spune că Sfântul Patrick a îndepărtat toţi şerpii din Irlanda, forţându-i să intre în mare, unde s-au înecat. În prezent, nu există şerpi în Irlanda, decât la grădinile zoologice.

Patrick a predicat în Irlanda timp de 30 de ani. Şi-a încheiat misiunea în ţinutul Down şi aici a murit pe 17 martie 461. De atunci, acea zi este comemorată ca Ziua Sfântului Patrick. Acesta este una dintre figurile cele mai cunoscute din istoria religioasă creştină. În ciuda acestei popularităţi de care se bucură, viaţa sa rămâne un mister învăluit în legende mai mult sau mai puţin adevărate.

Principalul festival de Sfântul Patrick are loc în Dublin, dar Ziua Sfântului Patrick este sărbătorită în toată lumea de irlandezi şi prieteni ai Irlandei, cu parade ce au loc  în New York, Moscova, Munchen, Viena şi multe alte oraşe din întreaga lume, cu petreceri şi oameni îmbrăcaţi în verde ce beau bere.

Să aveţi o Zi a Sfântului Patrick cât mai frumoasă!

Have a St. Patrick’s Day filled with love, happiness and luck! 😉

P.S. I would be so damn proud to be Irish… Also, check out the picture that tells about the shamrock, the Irish flag, Leprechauns and Shillelagh and a little about St. Patrick, another picture with a poem about the four-leaf clover and 1 hour of Celtic music (which is my favourite compilation).

Enjoy! 🙂

history_of_st__patricks_day

IMG_0497

Reclame

2 gânduri despre &8222;Happy St. Patrick’s Day!&8221;

  1. Pingback: Happy St. Patrick’s Day | Ceaiul de la ora 5

Lasă un răspuns :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s