Foaia albă şi scriitorul fără sentimente

Un fotoliu confortabil. O cafea. Tudor Chirilă. Păr răvăşit. Pătură moale în jurul meu. Şi o foaie albă.

Parcă mi-e frică de ea. E prea albă, prea imaculată. E prea perfectă. Mi-e frică pentru că nu mai am sentimente. Nu mai simt nimic şi nu mai am ce să transpun pe ea. Nu pot să o colorez. Sunt atât de multe sentimente în minte, dar în inimă nu e nimic. Totul vine din inimă. Şi atunci când nu mai ai nimic acolo, eşti învins. Te-a stors viaţa de orice ai în tine. Inima e gri, nu mai e de un roşu aprins şi pasionant (şi, oricum, cine a zis că e aşa? poate e albastră). E gri, nu alb-negru. Albul şi negrul scot în evidenţă sentimentele oamenilor, dar griul e doar gri. Arată totul şters, consumat, fără vlagă. Arată un nimic.

Acel nimic, acele sentimente inexistente sunt dureroase pentru un scriitor. El are nevoie de eliberare, vrea să fie liber, dar nu poate din cauză că nu mai poate scrie ce simte. Pentru că nu simte nimic. El vrea să scrie, pentru că altceva nu-l poate elibera din lanţuri grele, simte că vrea să scrie, are nevoie de asta ca de apă, dar nu poate. Cuvintele sunt apa lui, dar el va muri însetat. La fel ca un muzician, care nu mai are pentru ce să cânte, sau un pictor, a cărui pânză nu mai are cu ce să fie colorată, pentru că sentimente nu mai există, nici măcar pentru un Do Major sau pentru o pădure prin care pătrunde soarele.

Un scriitor tânjeşte după cuvinte ca un dependent de stupefiante după cocaină. Dacă nu primeşte nimic, e în sevraj. Nu mai poate rezista prea mult fără ele. E dispus să facă orice să aibă măcar un gram.

Asta până când intervine ceva şi îi răvăşeşte din nou inima şi va putea să scrie din nou ce are pe suflet, până când intervine cineva şi îi dă acel gram.

Deocamdată, are doar imaginaţia care să-l hrănească. La fel cum un muzician poate să cânte orice, la fel cum un pictor poate să picteze orice, chiar dacă nu mai pun sentimente în ceea ce fac. La fel cum un dependent îşi poate face rost de un gram, într-un fel sau altul.

21048f9116fcbf8e5f6b1c25408a686a

Reclame

Lasă un răspuns :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s